Scouterna

Webbforum - Arkiverat ämne

Hur mycket pengar har kårstyrelsen sponsrat just ditt sommarläger?

2007-08-13Hej ni alla.

Hur mycket pengar har kårstyrelsen sponsrat just ditt sommarläger?

Å, var ni bara minior, junior eller patrullscouter då har kårstyrelsen inte sponsrat er sommaraktivitet alls - nope inte en endaste liten krona.
MEN Seniorscoutlagen har fått 5000:- var att göra vad dom vill med oavsett om det är 1 eller 15 seniorscouter i varje seniorscoutlag.
Detta blev resultatet av ett beslut som INTE stod med på fördragningslistan vid det senaste kårstyrelsesammanträdet i söndags.

Vad är då orsaken till detta.
De flesta seniorscoutlagen samlar in pengar under sin seniorscouttid för att kunna genomföra någon större sommaraktiviteter såsom utlandsresor mm. Dessa pengar "sparas" hos kåren. När sedan seniorscoutlagen upphör efter sina 4 år så brukar det finnas pengar kvar från inget till några tusen kronor. Dessa pengar har lagts i ett konto som kallas för seniorkassan i väntan på att dom behövs till något lämpligt. Vad hade då varit lämpligt? En svår fråga att svara på som egentligen skulle ställas till alla seniorscoutlag från sent 1980 tal till dags dato. Det låter sig antagligen inte göras. Vad är då korrekt demokratisk hantering. Jo - att låta kårens högsta beslutande organ (dvs. Kårstämman) ta ställning till ett av kårstyrelsen utarbetat oach förankrat förslag. Så skedde INTE. Kårstyrelsen tog och delade ut pengarna utan en öppen debatt och utan förberedelse.

Vad hade då varit ett lämpligt ändamål. Det är ju inte dagens Seniorscouter som har samlat in pengarna så dom borde inte ha del av dom (dom har egna insamlade medel och den här texten berör inte dessa). Något som är gemensamt för hela GVB är därimot Petters men vi har väl var och en sitt favoritändamål.
Själv hade jag t.ex. tyckt att om medlen hade använts för att bygga en fristående bastu på Petters så hade det varit ett konkret och tydligt användande av dessa pengar. Eller kanske nya fräscha madrasser till seniortorpet. Vad tycker just du att pengarna skulle använts till?

En fråga till er som inte är seniorscouter just i år. Tror ni att kårstyrelsen är lika givmild nästa år?

Om ni också tycker att detta var ett orimligt agerande från AU/kårstyrelsen så ring vår kårordförande Peter Gustavsson och påpeka det. Anledningen varför att ni bör göra något NU är att när väl pengarna är utbetalda så går det ju inte att ändra.

Skrivet av Limpan men åsikten delas även av Larsa och Micke W

Limpan

Index

Tidigare svar

Martin: Hur mycket pengar har kårstyrelsen sponsrat just ditt sommarläger?
2006-06-14 Hej Limpan och alla,

Ditt inlägg här ger upphov till tre helt olika funderingar hos mig. Den första gäller själva sakfrågan, hur de medel kåren förfogar över bör disponeras, den andra hur beslut och diskussioner förs i kåren och bör föras i en demokratiskt styrd organisation, den tredje rör signaturen och hur man kan göra i en debatt.

När det gäller sakfrågan, om kåren bör stödja seniorernas verksamhet med mer pengar än avdelningsbidraget, så tycker jag att det ska avgöras från fall till fall. Kortsiktigt kan man inte uppnå rättvisa, det bör heller inte vara strävan – men långsiktigt kan det vara lämpligt att hålla koll på vad som händer så att man inte i kåren uppfattar att orättvisor uppstår. Det kan annars bli en drivkraft för okonstruktivt  missnöje.

Om jag förstått det rätt så stöds nu seniorlagens sommaraktivitet i år med 5.000 kronor vardera. Pengarna kommer ur en av alla våra fonder, en som byggts upp av tidigare seniorlags insamlingsaktiviteter. Det är ju en grannlaga upp gift att se till att dessa pengar använda bra. Egentligen är det olyckligt att sådana pengar överhuvudtaget finns i kåren,  så att kåren som helhet har någon slags dispositionsrätt över dem. De borde ha följt med seniorlaget. Men nu finns de och de bör användas. Man kan naturligtvis ha olika åsikter om till vad. Ett förslag är lika gott som ett annat, det bör vara principen i en sådan diskussion.

I en demokratiskt styrd organisation bör och skall man allt som oftast inte fatta snabba beslut; man ska diskutera, väga olika förslag för att sedan genom ombud (kårstyrelsen) eller direkt (kårstämman) besluta vilket som är det bästa förslaget. Det blir inte alltid som man själv vill, men alla har fått säga sitt. Man kan föra debatten i webbforum eller i ledarforum (webbforum är bäst tycker jag för det är öppet för alla). Ju fler debatter om viktiga saker desto mer engagemang och intresse. En fråga som skulle vara alldeles utmärkt att föra en debatt kring i webbforum är den om de gam


Martin: Hur mycket pengar har kårstyrelsen sponsrat just ditt sommarläger?
2006-06-14 fortsättning:
 En fråga som skulle vara alldeles utmärkt att föra en debatt kring i webbforum är den om de gamla seniorlagens pengar – bra initiativ Limpan!

I debatten bör man stå för sina egna åsikter, inte tillskriva andra åsikter. Om någon annan stödjer åsikter är det både renhårigare och starkare om dessa själva får lämna sitt stöd.

Vilken är då min ståndpunkt? I själva sakfrågan, vad man ska gör med pengarna, har jag inten bestämd. Däremot när det gäller beslutsvägen. Om Limpans beskrivning är den riktiga så lider det av ett alarmerande demokratiunderskott. Inte bra! Om, dra i så fall tillbaka beslutet. Seniorlagen har redan nu räknat med pengarna, ta dem från något annat konto, för sedan en debatt om vad man ska göra för att bli av med de besvärliga gamla-seniorlagspengarna. Var demokratisk!


Mikael: Hur mycket pengar har kårstyrelsen sponsrat just ditt sommarläger?
2006-06-16 Varför skulle det vara ett problem med att en person stipulerar flera personers åsikt?
Enda resultatet av att jag skulle lämna min åsikt i ett eget inlägg är att det kommer att så samma sak men skrivet på ett lite annorlunda sätt.
Jag ställer upp på allt det Limpan skriver och vi har talat om det både innan och efter och vi är helt överens. Att du säger att det är "renhårigare" att stå för sina egna åsikter och inte tilskriva andra sina åsikter visar endast att du inte litar på Limpan och anser att jag är svag och gömmer mig bakom andra. Efter flera års bra sammarbete oss imellan torde du veta jag inte är rädd för att säga vad jag tycker och vågar stå för det samt ta konsekvenserna av mina åsikter och beslut.


Martin: Hur mycket pengar har kårstyrelsen sponsrat just ditt sommarläger?
2006-06-17 Hej Mikael,
Du missförstår mig helt ock hållet, tycker jag. Det jag menar är att det är bättre att skriva ett gemensamt inlägg, eller att precis som du säger lämna ett bidrag där man, som du gör nu, säger att man helt stödjer. Det blir starkare. Det var detta intryck och inget anant jag ville förmedla. Det centrala i mitt inlägg var en kommentar kring hur beslutsprocessen har gått till, och att jag tycker att pengar som ligger och guppar i vår kår bör utnyttjas, för liger de och guppar utan att man tar ställning till vad man vill göra med dem så kan de skapa problem av det slag som nu verkar vara aktuella.

Varför du tilllskriver mig uppfattningen, att jag inte litar på Limpan förstår jag inte så det vill jag egentligen inte kommentera. Men jag kan ändå säga så mycket att Limpan och jag har en sedan många, många år alldeles utmärkt relation, vi kan till och med ha helt olika åsikter i en fråga med full respekt, en sådan relation har man inte med så många människor. Jag hoppas verkligen det är ömsesidigt, eller vad säger du Limpan?

Jag menar att det ser renhårigare ut, det är alltså det intryck jag får (och jag tror inte jag är helt ensam om det, men det får var och en själv hålla med eller hålla emot).

Jag vill heller inte att du säger om mig att jag tycker du är svag och gömmer dig bakom andra, jag vill överhuvidtaget helst inte bli tillskriven uppfattningar som jag inte har. Precis som du säger så har vi haft, och jag hoppas fortsättningsvis kommer att ha, ett bra samarbete när vi samarbetar.



 



Mikael: Hur mycket pengar har kårstyrelsen sponsrat just ditt sommarläger?
2006-06-19 Hej Martin
Jag ”missförstod” dig med flit.
Visst förstod jag vad du var ute efter men någon som inte känner oss eller bara en av oss skulle nog inte göra det därför så spetsade jag till det lite för att göra en poäng.
Det jag gjorde när jag påstod att du ser mig som svag och gömmer mig bakom andra samt att du inte litar på Limpan är att tillskriva någon en åsikt inte det Limpan gjorde i sitt första inlägg.
Det var därför jag skrev som jag gjorde, jag vet att du ser på varken mig eller Limpan på detta sätt men det vet du och jag, nödvändigtvis inte tredje person, därav den något giftiga formuleringen.
Jag hoppas att Du inte tog illa upp men jag kände mig tvungen att göra denna poäng och jag kände också att det du skrev inte kunde stå helt oemotsagt.
Givetvis kommer vi att, oss emellan, bedriva samma goda samarbete även i framtiden.
Glad midsommar till Dig och alla andra som också läser detta.


Elli: Hur mycket pengar har kårstyrelsen sponsrat just ditt sommarläger?
2006-06-15 Det här är en krånglig fråga. Man kan inte alltid få tag i dem som har del i pengarna från början och få deras åsikt till disponering. Jag vet att jag fick frågan, som en representat för Utbrytarna. Vi ville att penagrna skulle gå tillbaka till verksamhete i form av Petters eller liknande.

Det senaste jag hörde om pengarna innan dess var att pengarna skulle gå tillbaka till kåren. Just efterson ingen hade koll på varifrån de kom eller vad som var sagt om hur de skulle disponeras.

Att betala ut engångssummor till seniorscoutlagen då de ska bedriva någon form av projekt tykcker jag inte är helt fel. Då bör lagen söka om pengar och efter beslut av kårstyrelsen förhoppningsvis få de pengar de vill ha.

Min åsikt är att man antingen skänker pengarna till kåren, efter ett par lags önskan. Eller att man har kvar det som en fond just för att söka pengar för att kunna genomföra projekt.


Vad gäller att yttra åsikter i webbforum tycker jag att det är helt okej att gå ihop en grupp och kommma med en åsikt. Att förtydliga vem som skrivit är väl bara bra. Klart att man kan påpeka att åsikten delas. Det gäller bara att inte missbruka det. Vet man med sig att man inte har fullt stöd ska man vara försiktigt!


Konstantin: Hur mycket pengar har kårstyrelsen sponsrat just ditt sommarläger?
2006-06-16 Lätt att tycka i efterhand.

Hur mycket pengar hade de gamla seniorlagen i kassan? Fanns det några kvitton på det eller redovisning? Hur långt bakåt behöver man gå för att fråga alla gamla seniorer om vad som skall göras med deras pengar? Kan ett seniorlag som är nedlagd för länge sen komma med några synpunkter överhuvudtaget? Har de rätt att göra det?

Många frågor och inga enkla svar.

Läser man i ksprotokollet 320 ser man klart och tydligt

13. Övriga ärenden
a) Seniorscoutledarna föreslår att de seniorscoutpengar som ingen gjort anspråk
på inom en månad läggs i en fond för torpet så att seniorerna kan rusta upp det.
Inget beslut togs.

När jag samtalade med dig på avslutningen limpan och talade om att vi ville lösa upp seniorkassan till torpet sa du att det finns tillräckligt mycket pengar i pettersfonden, så det behovet inte finns.

Så att komma i efterhand och undra om varför seniorlagen fick 5 000 var är fult.

Och om de 5 000 kronor skall gå till sommarläger eller nån annan aktivitet har ingen med att göra, det beslutar seniorlaget.

Nu fick torpet ändå 12 000 kronor ändå ur seniorkassan, men det glömde du informera om Limpan.



Pyk: Hur mycket pengar har kårstyrelsen sponsrat just ditt sommarläger?
2006-06-20 ”Så att komma i efterhand och undra om varför seniorlagen fick 5 000 var är fult.”
Men är det inte fulare att inte meddela alla inom KS att en viss fråga kommer på tal just detta KS? Och hur skulle de då reagera. Skrevs inget i föregående protokoll 320 att frågan skulle tas upp på nästa KS och beslut fattas.


Limpan: Hur mycket pengar har kårstyrelsen sponsrat just ditt sommarläger?
2006-06-28 Möjligen har du en poäng där. Angående punkt 13. OM det hade fattats ett beslut på detta KS som hade lagt alla medel på renovering av torpet så hade det inte funnits så mycket att klaga på angående demokratiformalia. FELET som gjordes var att under ett pågående möte ändra inriktningen på vart 15000 skulle gå utan att det finns förankrat vare sig i beslutsförberedande materiel (kallelse) eller att det sker "såsom vi alltid har gjort". Det är korrekt att vi talade om seniorscoutsaktivitet att renovera torpet på avslutningen MEN du sa definitivt inget om att använda medel från seniorkassan till det. Jag pratade även med Lillen på avslutningen då diskuterade vi om senniorkassan. Det intresanta med båda dessa diskusioner är att INGEN sa att beslut skulle fattas i det fördålda utan att vara med på kallelsen på ett KS eller att bara vissa blev informerade telefonledes i förväg. Detta tycker jag är skit och mygeldemokrati i kuppkaraktär. Jag anser fortfarande att det är ett KST ärende och inte kan anses ligga på KS att fatta dessa typer av beslut.
Vad blir nästa vansinnesbeslut i kuppform att lösa upp reservfonden så att alla ledare mellan 20 och 30 kan gå och äta middag på McDonalds innan varje möte?


Pyk: Hur mycket pengar har kårstyrelsen sponsrat just ditt sommarläger?
2006-06-20 Angående diskussionen om seniorpengarna.

För det första måste jag säga att det känns fel att viss verksamhet inom vår kår sponsras och inte all verksamhet, alternativt ingen!

Då detta har framkommit lite luddigt för tillfället så kan jag börja med att redogöra för hur mycket pengar det fanns och de fyra förslagen/alternativen som vi hade att välja emellan.

Totalt fanns det runt 27 000 :- i seniorkassan efter att alla aktiva seniorlag hade gjort anspråk på sina pengar.

Förslag 1

Att det 27 000 :- gick till torpet/Petters

Förslag 2

De aktiva seniorlagen delade på de 27 000 :-

Förslag 3

12 000 :- gick till Petters och lagen 5000 :- vardera.

Förslag 4

Att man ger seniorerna olika mycket pengar beroende på hur länge de hade hållit på, Skandal skulle få mest och Absolut Gustaf minst. Har för mig att även en del skulle gå till Petters (Någon som kommer ihåg).
Efter en del diskussioner hit och dit kom man fram till att förslag nummer 3 skulle gälla. Dock vet jag inte om det klubbades då det inte fanns någon klubba under mötet och den symboliska rörelsen för att bekräfta att något hade beslutats hade gjordes aldrig.

Det som stör mig mest kanske var att det hade gått ut ett e-mail till senior representanterna, Peter och Lillen att detta skulle komma upp på nästa KS, vilket känns FEL. Sedan att man hade så jävla (ursäkta att jag svär) bråttom att besluta på just detta KS av anledning till att vi vill använda pengarna i sommar. Varför kunde man inte bara ha kommit fram med ett förslag och sedan tagit upp det på KST alternativt på nästa KS så att man i god tid kan sända ut information till ALLA att just denna fråga kommer att tas upp. När jag var seniorscout gjorde vi aktiviteter som vi viste att vi hade ekonomi för. Fanns det inga pengar i våran gemensamma kassa fick man se till att jobba mer men det kanske har ändrats nu...

Ironi
Låter ”jätte bra” att kåren kommer kasta pengar till en om man blir senior ledare.
Ironi


Limpan: Hur mycket pengar har kårstyrelsen sponsrat just ditt sommarläger?
2006-06-26 Nu blir det hela ändå konstigare.
Om det "då det inte fanns någon klubba under mötet och den symboliska rörelsen för att bekräfta att något hade beslutats hade gjordes aldrig" inte skedde så ÄR DET INTE BESLUTAT!
Kort sagt ingen utbetalning kan ske alls! Därmed kan vi behandla frågan på KST i god ordning, med äreendet med på kallelsen såsom det sig börs.

Och om det trots allt betalas ut så har KST ett problem att hantera.


Om oss

Scoutkåren Gustaf Vasa-Bredäng har verksamhet i Vasastan och i Bredäng.

Vi är en del av Scouterna och Stockholms Scoutdistrikt

GVB på Facebook

Aktuellt

Välkommen till GVB
2023-11-15

Kontakt

Allmänna frågor:
info@gvb.nu

Om webb-platsen:
webmaster@gvb.nu