Scouterna

Jubileumsläger Ånhammar 2014 (foto: Limpan) Så här kan vi se ut när vi är på sommarläger, denna gång på jubileumslägret 2014 på Ånhammar. (Foto: K Lindeberg)

Presentation av scoutkåren

Scoutkåren Gustaf Vasa-Bredäng är organiserad i Scouterna. Vi är cirka 300 medlemmar och bedriver verksamhet i Stockholm vid två lokaler, vid Sveavägen 140A i parken i Vanadislunden och Bredängsvägen 236. Vår scoutstuga heter Pettersberg och finns i trakten av Hemfosa och Segersäng (mellan Västerhaninge och Nynäshamn).

Det finns fyra åldersgrupper för scouter:

  • spårarscouter 8–9 år
  • upptäckarscouter 10–11 år
  • äventyrsscouter 12–14 år
  • utmanarscouter 15–18 år
... sedan finns det möjlighet att bli assistent och ledare.

Vad gör man på scouterna? På sommarloven åker man på läger, från 3 dagar upp till 14 dagar beroende på åldersgrupp. Äventyrarna bedriver den mest avancerade formen av läger: de lagar ofta sin mat själva, bygger spis, matkällare, matsal bland annat. Utmanarna genomför ofta ett projekt typ en längre vandring eller en seglats.

För att klara av ett långt läger behöver man lära sig många saker: orientering, att göra upp eld och sköta den, hantera en kniv, vårda sin verktyg, knopar, första hjälpen, växter, djur och natur. Detta och mycket annat gör vi på kvällsmöten under terminerna.

Varför har scouterna roligt? En grundläggande idé är inlärning genom lek. Att lära sig växter t.ex. kan göras på många roliga sätt som inte skolan kan. Mycket lek och tävlingar gör också scouterna motiverade att lära sig, vilket påverkar inlärning positivt.

En annan viktig idé är den lilla gruppen, att lösa problem och uppgifter tillsammans i en grupp om 6–8 scouter. Förutom ett bättre resultat än vad en individ kan åstadkomma, får scouterna också en social träning. Det är också roligt att vara i ett gäng som fungerar bra.

Är scouterna moderna? Ja, absolut! Många av de pedagogiska metoder som vi utvecklat inomrörelsen sedan scouting grundades i början på 1900-talet har annamats av många andra. Att exempelvis jobba i grupp används i dag både inom företag och skola. När lågstadieklasser prövar att leka in kunskaper med gott resultat uppmärksammas det i nyhetsprogrammen på TV.

Naturligtvis tar också vi åt oss nya pedagogiska metoder. I Scoutkåren Gustaf Vasa-Bredäng är vi särskilt noga med att alla ledare och assistenter har rätt utbildning med både egna kurser och kurser anordnade av Stockholms Scoutdistrikt och av Scouterna.

Vår målsättning är att scouterna skall växa upp till goda ansvarskännande samhällsmedborgare. Det blir aldrig omodernt!

Information till nya medlemmar

Bli scout i GVB
Information på Scouternas hemsida

Om du vill veta mer, info@gvb.nu

 

GVB:s logo Vasen
Vasen är vårt kårmärke, en stiliserad kärve av halm. Liknande symboler används av Vasa-ätten.

Symbol för Scouterna
Scoutsymbolen är en stilistisk sammanslagning av en fransk lilja och en treklöver. Den franska liljan symboliserar pojkscoutrörelsen och treklövern flickscoutrörelsen.

Om oss

Scoutkåren Gustaf Vasa-Bredäng har verksamhet i Vasastan och i Bredäng.

Vi är en del av Scouterna och Stockholms Scoutdistrikt

GVB på Facebook

Aktuellt

Välkommen till GVB
2023-11-15

Kontakt

Allmänna frågor:
info@gvb.nu

Om webb-platsen:
webmaster@gvb.nu