Lägerskola för åk 3 på Pettersberg hösten 2015

Albumet vill visa att Petterberg är en utmärkt stuga att ordna lägerskola eller skoresa till. Lättarbetat kök, bra matsal och en fantastisk bitvis orörd natur.
001 Klassen har just gjort en rundvandring på området och väntar nu på att få komma in i stugan och få sina rum. Föräldrar har kört ut hela klassen i bilar, men det går att komma ut med buss också. 002 Matsalen är dukad för lunch - en hel del föräldrar har följt med för att hjälpa till. 003 Här är det lilla, men mycket moderna köket med stort kylskåp, varmluftsugn, diskmaskin och rinnande varmt och kallt vatten. 004 Nu har klassen kommit in i korridoren utanför logementen (sovrummen).
005 Sängarna måste naturligtvis testas och eleverna ser rätt nöjda ut. 006 Tvättrummet med två toaletter och två duschar. 007 Nu är det klart att släppa in eleverna till lunch. 008 Till lunch severas pannnkakor med sylt.
009 Ser mycket gott ut! 011 Första passet på eftermiddagen är ett stationssystem med 1 Rundvandring i naturen, 2 En orientering på området efter en kartskiss, 3 Lära sig sköta och använda en kniv och 4 Allemansrätten. Här syns Pliiiggis visa hur man bryner en kniv uppe vid lägerbålsplatsens vindskydd. 012 Tillämpning av hur man bryner kniven med ett bryne. Barnen fick också lära sig "skogmans hederskodex": Jag använder min kniv som ett verktyg och inte som en leksak. Jag vårdar min kniv och är rädd om allt levande. 013 Knivbryning.
014 Så här räcker man över kniven med skaftet före. 015 Och det viktigaste - hur man täljer! 016 Drömfångartillverkning senare på eftermiddagen men även personliga mått och avståndsbedömning och väderstrecken. 017 Jag visar här hur man kan ta reda på väderstrecken och vilka väderstreck vi har.
018 Ett sätt är ju kompassen. Den röda pilen pekar alltd mot norr. Kl 12.00 (13.00 när vi har sommartid) står alltid solen i söder. Vi tränade också att vända oss mot de 4 väderstrecken. 019 Här en glad och mycket duktig grupp - de lärde sig verkligen väderstrecken! 020 Till middag serverades köttbullar och spagetti. 021 Efter middagen hade vi några samarbetsövningar, här en där hela gruppen skall ta sig igenom en rockring utan att släppa händerna.
022 Det klarade patrullerna galant! 023 Att få in en penna i olika burkar, där varje gruppmedlem styr med sin lina. 024 Inte alltid så lätt. 025 Att nudda marken med så få kroppsdelar som möjligt.
026 Det blev rätt spännande lösningar. 027 Blåsa såpbubblor för att se varifrån vinden blåser. 028 Hela gruppem tar sig fram en viss sträcka med ihopbundna ben. 029 Senare på kvällen ett smörgåsbord med, knopar, chiffer, tälja, snörtagning och livlinekastning.
030 Råbandsknop? 031 När det börjat mörknat (c:a 20.00) startade vi ett lägerbål (sångstund med sketchinslag) uppe vid lägerbålsplatsen. Några föräldrar hade förberett en fin eld. 032 Det blev en mycket stämningsfull stund. 033 Här en av gruppernas sketcher. På slutet bjöds på korv...
034 ...och lägerbålet avslutades med en fantastisk inledningsstory till en kvällsövning i mörkret där de fick träffa olika utklädda personer: Ylva, Runar, Orm,.... 035 ...Torsten (den gode) och slutligen.... 036 Sigrid och Tova. 037 Efter frukosten inleddes den andra dagen med en alldeles fantastisk organisationstävling med många spännande och lärorika uppgifter.
038 Undrar vad han letar efter? 039 Kluriga uppgifter var det också. 040 Eleverna verkar stortrivas. 041 Under tiden fick föräldrarna städa stugan.
042 Efter organisationstävlan begav vi oss till f.d. Lövsjöns grottor och på vägen träffadade vi på många bävergnag... 043 Bävern har tänder som yxor... 044 ...och de är rödaktiga och innehåller järn. Om bävern inte fick gnaga skulle tänderna växa ½ m på ett år. 045 Vi träffade också på blåsippsblad...
046 och mycket stora hästhovs- (tussilago-)blad. Dessa våra första vårblommor "blommar ju på bar kvist". Bladen gör iordning näring i roten så att de kan blomma så tidigt. 047 Sedan begav vi oss hemåt och åt lunch. På vägen hem stannade vi vid Grindsjöns badplats, badade och åt saft och bullar. 048 Från ett brev med denna teckning från en av eleverna i klassen. 049 Så här löd själva brevet.
folderimage folderthumb