God mat i kylan

Nu när vintern börjar närma sig och det är kallt ute behövs lättlagad mat med mycket kalorier. Vi har letat upp några klassiker som ni kan pröva på vinterhajken eller övernattningen i vinter.

Av Björn Hagqvist

Kolarbullar

Till lunch och middag
Rör ut rågmjöl, salt och vatten till en tjock smet. Stek fett fläsk i stekpannan så att du får mycket flott. Gör en ganska tunn bulle av smeten och stek den på båda sidor. Skär fläsk i småbitar och blanda i eller prova med messmör eller honung på bullen. Den vanligaste maträtten vid forna tiders kolmilor.

Het wokad gris

Till middag
Pröva att ta med en wok! En riktig wok är gjord av tunn plåt och väger ganska lite. Allt som behövs är en bra eld, kryddor och flinka fingrar! På vintern är det lämpligt att göra maträtten lite såsigare så att den håller värmen.


Förbered hemma lite så går det snabbt att laga maten. Ingredienser: tärnat stekfläsk eller kassler, tunt skivade morötter (på snedden), lite större bitar av mittbiten på purjolöken, grovriven palsternacka, en gul lök (hackas i stora bitart, en vitlök (krossas eller finhackas), en chili (urkärnad och hackad). Förkoka pasta eller risnudlar hemma innan. Ta med en burk krossade tomater, rapsolja, socker, vinäger och soya.


Gör sedan så här:
  1. Förbered och ställ fram alla ingredienser, hackade och klara.
  2. Hetta upp woken, häll i olja.
  3. Lägg ner lökbitarna och chilin. Rör hela tiden i 1 minut.
  4. Lägg ner grönsakerna. Rör hela tiden i 1 minut till.
  5. Lägg ner fläsket. Rör hela tiden i 2 minuter till.
  6. Stänk över med soya. Rör hela tiden i 1 minut till.
  7. I med pastan eller nudlarna. Rör hela tiden tills det blandat sig ordentligt.
  8. Slå över de krossade tomaterna utan sitt spad. På med några nypor socker och en skvätt vinäger.
  9. Rör om hela tiden tills det puttrar ordentligt. Servera!
En hålslev är bra att röra runt i woken med.