Informera dig!

Av Ragnhild Jansson

Ibland brukar man höra att information, det är det svåraste som finns. Människor uppfattar ofta samma budskap väldigt olika. Varför det är så kan man fundera länge över. Kanske uppfattar vi helt enkelt inte orden lika. Ett uttalande som en person tycker är kristallklart kan någon annan grubbla länge över utan att komma fram till vad som egentligen menades.


Men vi har också olika idéer om hur mycket information vi behöver, och hur vi ska kunna få den information vi tycker oss behöva. En del vill ha informationen sig tillsänd, andra letar helst själva upp det som behövs. Man brukar tala om ”push” och ”pull” (ungefär ”trycka ut” och ”dra till sig”). 


Vissa påstår, att det är olika mellan generationer. Den som växte upp i efterkrigstidens Sverige är van att spara och ransonera och leva på det man blir tilldelad. Man har ett stort behov av mycket information, ju mer desto bättre och man ser det som andra människors skyldighet att se till att informera om dom vill ha något resultat. Om man inte nås av information så förutsätter man att det var meningen att man inget skulle veta.

Underliggande faktorer

Den som är uppvuxen i högkonjunkturens Sverige på senare år däremot är van vid ett överflöd och har ingen känsla för att det kan råda brist på någonting. Man tar för sig av det man vill ha, litar på att det alltid kommer mer och överlåter inte åt andra att avgöra om just jag ska ta del av det här eller inte.


Om generationsteorin stämmer inte får var och en avgöra, men en sak kan man konstatera; det är kanske inte så konstigt om det blir knas i informationsapparaten ibland, trots dom bästa intentioner. Frågan om man får tillräcklig information är ofta känsloladdad. Det kan tas som ett bevis på att man är välkommen och efterfrågad, vilket komplicerar det hela ytterligare. 


Utan att göra anspråk på att kunna lösa världens informationsproblem, vill vi i redaktionen i alla fall klargöra en sak: Om vi missar att informera just dig om något som händer i kåren så beror det inte på att vi inte vill att du ska veta. 


Tvärtom – vi strävar efter att vara så tillgängliga som möjligt på webben (www.gvb.ssf.scout), via telesvar (nummer  08-5789 0789) och i tidningen.